miercuri, 10 aprilie 2019

BRUKENTHAL CASTLE


"Se află la circa 15 km de orașul Făgăraș, în localitatea Sâmbăta de Jos, județul Brașov, la 300 m de intersecția dintre DN1 și drumul care duce spre Sâmbăta de Sus și Mânăstirea Brâncoveanu. Pe terenul aferent castelului se află una dintre cele mai renumite hergelii de cai de la noi din țară, singura unde se crește rasa de cai lipiţani, considerată cea mai veche rasă modernă de cai din Europa.
Castelul a fost construit între anii 1750-1760 de contele Jozef von Brukenthal, vărul lui Samuil von Brukenthal (guvernatorul Transilvaniei) pe un teren pe care i-l atribuise în arendă împărăteasa Maria Thereza pe 99 ani. Castelul a fost construit în onoarea împărătesei iar legendele locale spun că între împărăteasă și conte ar fi existat o relație pasională și că aceasta ar fi petrecut multe veri, incognito, la castel. Istoricii, însă, nu confirmă acest lucru. Castelul este o construție solidă, în stil baroc, cu ziduri de peste 1 m grosime, cu 35 de camere care au fost decorate cu picturi, cu parchet din lemn de stejar și în care au fost montate sobe de ceramică aduse de la Viena.
Odată cu dispariția ultimului moștenitor, la sfârștul secolului XIX, castelul a început treptat să se degradeze. La începutul secolului XX, a avut de suferit în urma unui incendiu, acoperişul arzând în întregime. În anul 1932, au fost executate lucrări de renovare, însă cei care au făcut acest lucru, probabil că nu cunoșteau valoarea artistică a picturilor de pe pereți și multe dintre ele au fost acoperite cu var. Este și cazul unei mari fresce din sala mare care înfățișa scene de vânătoare cu peisaje muntoase din zona Făgărașului, atribuită artistului Anton Steinwald din Sibiu.
După naționalizare, castelul a servit drept sediu administrativ pentru Herghelia de cai lipițani în incinta căruia se află. Din 2002, castelul aparține de Romsilva S.A, respectiv Direcția Silvică Brașov, dar se află într-o stare avansată de degradare – într-una dintre aripi grinzile de lemn au putrezit iar acoperișul s-a prăbușit în mai multe locuri. În prezent, nici nu se pune problema de a fi vizitat, nu este nici măcar vizibil, fiind acoperit în întregime cu “bandaje de protecție” ce se montează pe clădirile aflate în reparații. De reparații însă nu prea poate fi vorba, pentru că nu sunt fonduri. Romsilva se zbate să găsească finanțare pentru un proiect de restaurare a castelului și transformare a acestuia într-un Muzeu al Calului Lipițan" - https://www.stelian-tanase.ro/castelul-brukenthal.../

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu