joi, 14 februarie 2019

SUPRAETAJARE.2


În episodul anterior am discutat despre
1.       Legistație, respectiv cadrul formal reglementat legal;
2.       Regimul tehnic. Respectiv cadrul formal reglementat tehnic
3.       Structura de costuri, respectiv modul de formare al prețului unei oferte, ce plătim și ce obținem sub umbrela raportului calitate-preț.
Putem să detaliem alte câteva principii și comportamente ale pieței. Acestea ne pot conduce ușor-ușor la definirea pieței pentru acest tip de lucrări de construcții. Definirea pieței se poate realiza foarte ușor prin mixul de marketing, acei “4 P”, dar noi suntem interesați să “scotocim” un pic mai mult prin sertare pentru a dezvălui mijloacele de înțelegere pentru abordarea supraetejarii.

MIXUL DE MARKETING. CEI 4 P

Primul din cei 4 P este PREȚUL. Am atins deja acest subiect în episodul 1, unde analizam costurile pentru serviciile și produsele directe și conexe. În acest episod ne vom opri la supraetajarea propriu-zisă, respectiv structura metalică și straturile de compartimentare si izolare, pe care vi le propunem ca o soluție flexibilă în abordarea conceptului de supraetajare.
Al doilea din cei 4 P este PRODUSUL.
Simplificand soluția tehnică pentru a sublinia avantajul competitiv o putem prezenta astfel:
     = Elemente metalice, portante de tip stâlpi, grindă, ( solutiile sunt in sistem frame deci fara stilpi si grinzi) căpriori, din tablă zincată S350GD – Z275MA, protejată anticoroziv în canturi sau muchii, grosimea tablei fiind de 1,5 mm.
        = Plașee din tablă cutată,  tip cofraj pierdut, cu o inlatime a cutei de 20-45 mm si grosime de 0.5 mm
      = Elemetele de fixare mecanică: șuruburi de tip 6.3 X 19 mm cu perforare 3.0 mm pentru eliminarea punților electrolitice, masură de prevenție împotriva coroziunii
    = Elementele de fixare metalice combinate cu ancore chimice sau mecanice pentru ancorarea noii structuri de cea existentă
      = Panouri de închidere interioare din gips carton, și finisajele de interior tip zugrăveli, placaje ceramice tip gresie sau faianță, placaje din lemn de tip lambriu sau orice alte tipuri de placări cu materiale naturale ( piatră) sau sintetice.
        = Elemente și mini-structuri pentru tavane suspendate
        = Elemente de închideri interioare tip pardoseli tip OSB, Vidifloor , Vidiwall sau similare
        = Elemente de închidere exterioare de tip placaje OSB, betonyp, aquapanel sau similare  
        = Tâmplărie: uși, ferestre, luminatoare zenitale, toate echipate cu geam termoizolant
   = Sistem de termoizolație interioară ( între panourile de interior și exterior) din fibre de celuloză, injectată, sau panouri de vată minerală bazaltică,
      = Sistem de izolație exterioară și finisaj tip “termosistem” pe baza de polistiren expandat, vata bazaltica sau fatade ventilate
       =  Sisteme de fațadă din panouri tip “…..bond” cu sistemele de termo și hidroizolație incluse.
Supraetajările pot fi în 2 variante: cu terasă (orizontale) sau cu acoperiș ( în pantă) în funcție de regimul zonei, caracteristici morfo-funcționale ale clădirilor și considerentele estetic-arhitecturale fie ale vecinatăților, fie ale utilizatorului final.
Toata această “colivie” poate fi abordată ca unicat, sau serie limitată, sau serie prefabricată, până la producția de masă, tipizată pentru ansambluri rezidențiale întregi. Evident că de la un caz la altul costurile pot avea un trend descrescător, atât costurile directe, de producție, cât și costurile  cu logistica și operațiunile de șantier. Dar pe lângă ceea ce plătim, haideți să vedem și ce obținem.

AVANTAJELE COMPETITIVE. VALOAREA ADAUGATA

Pentru a aborda conceptul “CALITATE SPORITĂ A LOCUIRII, A VIEȚII” va trebui sa prezentam avantajele supraetajării cu structura metalica, in viziunea noastră :
-      Este o structura mai ușoară;
-      Nu sunt necesare elemente intermediare din beton, se fixează perimetral pe structura existentă;
-      Se poate premonta in panouri mari, până la nivelul unui perete semifinisat, ceea ce poate conduce la un ritm de lucru mai rapid datorită acestei industrializari. Durata totală de montaj a supraetajării scade semnificativ, și o data cu aceasta scad și costurile.

Continuăm cu descriere avantajelor competitive. Le enumeram:
Primul mare avantaj tehnic competitiv: Eficiența Energetică. Structura este continua in perete. Practic miezul structural, care are doar 16 cm, este îmbrăcat și împănat cu 2 sisteme de izolare termică, la care se adaugă proiectarea extrem de corectă a detaliilor și ruperea punților termice ce se pot ivi. Lucruile merg într-atât de departe încat putem privi “colivia” în sine ca pe o casă pasivă       (ruptă din context) sau putem aborda eficientizarea termică a întregii clădiri astfel încât să rezulte o strategie “Nearly Zero” prin configurarea detaliilor, controlul comportamentului tuturor straturilor izolațiilor temice și hidrofuge, al întregii clădiri.
Tot în cadrul acestui capitol  putem discuta despre ventilare și aport de aer proaspăt, care conferă calitate aerului, menținerea parametrilor acestuia in indicii corecți, fără să aducem atingere eficienței energetice, ci dimpotrivă să o sporim.
Al doilea avantaj competitiv: cladirea existentă va traversa un întreg proces de reproiectare. Dacă sunteți interesați puteți solicita servicii de proiectare de arhitectură in maniera “Feng Shui” pentru armonizarea cu fluxurile de energie, cu mediul inconjurator. (https://sporulcasei.ro/feng-shui-si-proiectul-de-arhitectura/) .

Reabilitarea unei cladiri trebuie privită și prin prisma factorului economic, nu numai prin prisma puterii de cumparare, ci și prin cea a ratei de depreciere calitativă. Sigur că putem acționa la fel ca în piața automobilelor. După o perioadă vindem autoturismul vechi (cu un preț mai mic) și cumparăm unul nou, completând diferența de preț. Sau dacă ne-am atașat suficient de mult de mașina noastră mergem și îi facem un tuning. Pare mai probabilă această a doua varinată în cazul clădirilor. Haideți să vedem cum amortizăm cele 20-30 de procente datorate deprecierii, sau crizei economice, sau suspendării unor politici avantajoase de creditare din partea băncilor în vederea achiziției unei noi “case”.
Aproximam că pentru fondul existent construit o medie a pierderilor energetice într-un interval de 15 ani reprezintă cca 10-15% din valoarea construcției. Dacă în efortul financiar de reabilitare, sau de reabilitare și extindere vom include și reabilitarea sistemelor energetice din respectiva clădire, combinația “investiție + costuri de exploatare” va fi în mod cert mai mică pentru varianta noua.
Având în vedere valoare crescatoare a terenurilor și imposibilitatea extinderii spațiului verde de pe proprietatea dumneavoastră, dacă tot faceți o supraetajare, noi vă propunem să faceți chiar două: peste clădirea veche ridicați un etaj, și peste etajul cel nou suprapuneți pe terasă o grădină, apelând cu încredere la cel de-al treilea avantaj competitiv: terasele vegetalizate. Noi putem să aducem natura mai aproape de dumneavoastră .
Dacă v-ați propus această extindere prin supraetajare din cauza  dezvoltării familiei dumneavoastră prin posibila apariție a unor noi membrii, copiii pe care îi așteptați, vă dăm o veste bună: puteți intra cu toții într-un “program  educațional” pe intreaga durată de utilizare a construcției, într-un mediu sănătos de locuire, unde puteți dezvolta armonios un nou mod de viață, cu noi pasiuni, cu un alt mod de petrecere a timpului liber in familie.
Algortimul soluțiilor de supraetajare pe care vi le propun insumeaza avantajele competitive menționte și vă  conduc către  valoarea adaugată pe care, de fapt, v-o propunem:
CASĂ = ACASĂ.
Arh. Viorel Pleșca

Un comentariu: